Διαγωνίως    

Δημοσιεύτηκε στις: 11, Φεβ 2018

 

 

 

 

Τις τελευταίες μέρες έχουμε γίνει μαθητές όλων των πολιτικών στο μάθημα του «πατριωτισμού».

 

Παλιοδεξιοί, νεοδεξιοί, πρώην και νυν κυβερνητικοί κηφήνες και χρυσοκάνθαροι, τρωκτικά του δημοσίου, δούλοι των πολυεθνικών βγαίνουν στις ραδιοφωνικές και τηλεοπτικές πασαρέλες και παραδίδουν με ύφος χιλίων καρδιναλίων σεμινάρια για τον πατριωτισμό, το ήθος, τη ηθική, το δίκαιο, την τιμή και για άλλα παρόμοια, περισσότερα και από την «άμμο της θάλασσας».

Κλείστε τ’ αυτιά σας πατριώτες. Την τιμή της λέξης υπεράσπισαν με το αίμα και τη ζωή τους εκείνοι που δε λογάριασαν τίποτα προκειμένου να διώξουν κάθε ξένη ακρίδα που την είπαν φασισμό, ιμπεριαλισμό, εκμε­τάλλευση. Και όλοι αυτοί έχουν όνομα. Τους λένε κομ­μουνιστές, τίμιους δημοκράτες και απλό λαό. Όλοι οι άλλοι είναι απλώς τιμητές και σκάρτα αντίγραφα της στιγμής.    

 

▲▼▲

 

«Ο πατέρας μου έκανε καλή δουλειά στη Μακρόνησο», αναφώνησε ο Π. Σκαλούμπακας, γιός του διαβόητου βασανιστή του μαρτυρικού νησιού, βλέποντας το Μ. Θεοδωράκη να απευθύνει ένα κοινότυπο, ασυνάρτητο και εθνικιστικό λόγο στο συλλαλητήριο του Συντάγματος. Για μας δεν υπήρχε καμία έκπληξη. Γιατί διαχωρίζουμε το μουσικό έργο από τον τυχοδιώκτη, πολιτικό  Μ. Θεο­δωράκη. Αυτόν που έγινε ουρά του Α. Παπανδρέου, υ­πουρ­γός του Κ. Μητσοτάκη, έτρεχε στη Μόσχα, έκανε συναυλίες διεθνιστικές στα Σκόπια, σκάρωσε τον εθνικό ύμνο του Ισραήλ και τώρα («τα στερνά τιμούν τα πρώτα») σεργιανάει στο Σύνταγμα χειροκροτούμενος από Χρυσαυγίτες, εθνικιστές, Μακεδονομάχους, δεξιούς και αγράμματους, του στυλ «Η Μακεδονία είναι η ψυχή μας». Πληγώθηκαν πολλοί και πολλές. Δεν πειράζει! Η αλήθεια είναι -ενίοτε-  πικρή.

 

▲▼▲

 

Ώστε μια τεράστια πολυεθνική όπως η NOVARTIS λάδωνε, εξαγόραζε, εκμαύλιζε πολιτικούς και άλλα «κακοποιά» στοιχεία. Τι λες βρε παιδάκι μου. Είναι σαν να λες πως χύνεται ο Αχελώος στη θάλασσα. Μείναμε σύξυλοι από τις αποκαλύψεις. Διότι ο κόσμος τόχει τούμπανο και εμείς κρυφό καμάρι πως οι πολυεθνικές δεν ακολουθούν τον τίμιο και υγιή ανταγωνισμό, όπως θα έλεγαν και οι προπαγανδιστές του καπιταλισμού, αλλά μετέρχονται άθλιων μεθόδων προκειμένου να «τζαρ­τζάρουν» τους ανταγωνιστές τους. Μην έχεις, αναγνώστη, καμία αμφιβολία. Αυτά που θ’ ακούσεις και θα δεις θάναι τρίχα μπροστά στην πραγματικότητα. Διότι -για να παραφράσουμε το ευαγγέλιο- είναι ευκολότερο να περάσει χοντρό σκοινί από τρύπα βελόνας  παρά να εισέλθει πολυεθνική στο βιβλίο των ηθικών.

 

▲▼▲

 

Σε μία πρόσφατη πορεία ένας νέος σύντροφος υπέδειξε στη στήλη ένα σύνθημα με την υπογραφή των αναρχικών που έγραφε: «Όχι στον ιμπεριαλισμό απ’ όπου κι αν προέρχεται». Θα προσπερνούσαμε την αναρχική ανοησία, αν δεν ακούμε δώθε-κείθε  διάφορες θεωρίες και θεωριούλες για τον ιμπεριαλισμό. Άλλος τον ταυτίζει με την επιθετικότητα, άλλος με τη θρασύτητα, άλλος με την… ενδοοικογενειακή βία και πάει λέγοντας.

Αλλά ο ιμπεριαλισμός είναι συγκεκριμένο οικονομικό πολιτικό μέγεθος  και δεν σχετίζεται με… τσαμπουκάδες που συναντάμε καθημερινά.

Δεν θα περιμέναμε από την αναρχική αγραμματοσύνη να διαβάζει Λένιν! Καλό θα είναι όμως να κρύβουν την ασχετοσύνη τους.

«Μέτρον χρη» που λέγανε και οι αρχαίοι μας πρόγονοι.


6ο Συνέδριο Μ-Λ ΚΚΕ


Μακρόνησος 1947 - 2017