Η ΚΡΙΣΗ ΚΑΙ ΤΟ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΡΙΟ

Δημοσιεύτηκε στις: 23, Ιούλ 2017


Διαβάστε επίσης:

Τελευταία άρθρα την ενότητα

» Τρία χρόνια χωρίς τον σ. Ισαάκ τον πρωτεργάτη της ίδρυσης του μαρξιστικού - λενινιστικού κινήματος της Ελλάδας

» Παλαίμαχοι κομμουνιστές  μας μιλούν για την Εργατική Πρωτομαγιά  και το χρονικό του Μάη του '36 στη Θεσσαλονίκη

» Η 9η Μάη ορόσημο των αγώνων των λαών ενάντια στο φασισμό και τον ιμπεριαλισμό    

» Η επανάσταση του 1821 και τα "δάνεια της ανεξαρτησίας"

» 100 Χρόνια από την ίδρυση του ηρωϊκού ΚΚΕ Να επιμείνουμε αταλάντευτα στο δρόμο της αναγέννησης του κομμουνιστικού κινήματος

» 70 χρόνια από τη σφαγή στο Α' Τάγμα  στο Μακρονήσι,  (Α'ΕΤΟ) στις 29 Φλεβάρη και 1η Μάρτη, το 1948

» 20ό συνέδριο του ΚΚΣΕ  Η αρχή του τέλους της Σ.Ε.

» 94 Χρόνια από το θάνατο του Λένιν

» Για τα 100 χρόνια από την ίδρυση του ΚΚΕ

» Για τη σοσιαλιστική επανάσταση και την καπιταλιστική  παλινόρθωση στην πρώην Σοβιετική Ένωση

Ι.Β. Στάλιν

Ύστερα από τη συνωμοσία του Κορνίλοφ και την αποσύνθεση της εξουσίας, ύστερα από το ναυάγιο της συνωμοσίας και το σχηματισμό της κυβέρνησης Κερένσκι-Κίσκιν, ύστερα από τη «νέα» κρίση και τις «νέες» διαπραγματεύσεις Τσερετέλι-Γκοτς πάλι με τον ίδιο τον Κερένσκι -έχουμε, επιτέλους, τη «νέα» (εντελώς νέα!) κυβέρνηση των πέντε.

 

Κερένσκι, Τερέστσενκο, Βερχόφσκι, Βερντερέφσκι και Νικίτιν, το «διευθυντήριο» των πέντε—αυτή είναι η «νέα» κυβέρνηση, που τη «διάλεξε» ο Κερένσκι, που την επικύρωσε ο Κερένσκι και που είναι υπόλογη απέναντι στον Κερένσκι και  α ν ε ξ ά ρ τ η- τ η  από τους εργάτες, τους αγρότες και τους φαντάρους.

Ισχυρίζονται πως η κυβέρνηση αυτή είναι το ίδιο ανεξάρτητη  και από τους καντέτους, αυτά όμως είναι λόγια τού αέρα. Γιατί η απουσία επίσημων εκπροσώπων των καντέτων από την κυβέρνηση συγκαλύπτει απλώς την ολοκληρωτική εξάρτησή της από τους καντέτους.

Για τα μάτια, ο εσέρος Κερένσκι είναι ανώτατος διοικητής των ενόπλων δυνάμεων. Στην πράξη όμως ανώτατος διοικητής είναι ο άνθρωπος των καντέτων, ο στρατηγός Αλεξέγιεφ, που πήρε στα χέρια του το Γενικό Επιτελείο, δηλ. όλα τα νήματα του μετώπου.

Για τα μάτια, το «αριστερό» διευθυντήριο δεν εξαρτάται (δεν αστειευόμαστε!) από τους καντέτους. Στην πράξη όμως οι άνθρωποι των καντέτων είναι που διευθύνουν τα υπουργεία και κρατούν ουσιαστικά στα χέρια τους όλες τις υποθέσεις τού κράτους.

Στα λόγια ξεκόβουν από τους καντέτους. Στην πράξη όμως συμβιβάζονται με τους ανθρώπους των καντέτων στα μετόπισθεν και στο μέτωπο.

Το διευθυντήριο είναι ένα παραπέτασμα που κρύβει τη συμμαχία με τους καντέτους· η διχτατορία τού Κερένσκι είναι μια μάσκα που προφυλάει τη διχτατορία των τσιφλικάδων και των κεφαλαιοκρατών από τη λαϊκή αγανάχτηση—αυτή είναι η εικόνα που παρουσιάζει σήμερα η κατάσταση.

Και τούτες τις μέρες θα γίνει μια νέα σύσκεψη από τους αντιπροσώπους των «ζωντανών δυνάμεων», όπου οι κύριοι Τσερετέλι και Αυξέντιεφ, οι ορκισμένοι αυτοί συμβιβαστές, θα φροντίσουν να μετατρέψουν την κρυφή συμφωνία που σκάρωσαν χτες με τους καντέτους, σε φανερή και ξεκάθαρη συμφωνία προς χαρά των εχθρών των εργατών και των αγροτών.

Μέσα στους τελευταίους έξι μήνες η χώρα μας έζησε τρεις φορές μια οξύτατη κρίση εξουσίας. Κάθε φορά η κρίση λυνόταν με ένα συμβιβασμό με την κεφαλαιοκρατία και εδώ κάθε φορά οι εργάτες και οι αγρότες βγαίναν γελασμένοι.

Γιατί;

Γιατί τα μικροαστικά κόμματα τον εσέρων και των μενσεβίκων, επεμβαίνανε στην πάλη για την εξουσία, κι έπαιρναν κάθε φορά το μέρος των τσιφλικάδων και των κεφαλαιοκρατών και η διαφορά κρινόταν έτσι προς όφελος των καντέτων.

Η συνωμοσία του Κορνίλοφ έβγαλε στα φόρα όλη την αντεπαναστατικότητα των καντέτων. Τρεις μέρες φώναζαν οι οπαδοί της πολιτικής τής άμυνας για προδοσία των καντέτων, τρεις μέρες φώναζαν πως δεν είναι βιώσιμος ο συνασπισμός, που διασπάστηκε με την πρώτη κιόλας σύγκρουση με την αντεπανάσταση. Και τι νομίζετε; Ύστερα από όλα αυτά δε βρήκαν να κάνουν τίποτα καλύτερο από το να δεχτούν ένα συγκαλυμμένο συνασπισμό με τους ίδιους πάλι εξευτελισμένους καντέτους.

Μόλις χτες η πλειοψηφία τής ΚΕΕ που αποτελείται από οπαδούς τής πολιτικής τής άμυνας ψήφισε την απόφαση να «υποστηρίξει» το διευθυντήριο των πέντε, που γεννήθηκε από τις παρασκηνιακές συμφωνίες με τους καντέτους ενάντια στα ζωτικά συμφέροντα των εργατών και των αγροτών.

Την ημέρα αυτή, μέρα οξυμένης κρίσης τής εξουσίας, μέρα έντονης πάλης για την εξουσία, οι μενσεβίκοι κι οι εσέροι τη στιγμή που ο Κορνίλοφ είχε συντριβεί, βοήθησαν  α κ ό μ α   μ ι α  φ ο ρ ά τους τσιφλικάδες και τους κεφαλαιοκράτες να κρατήσουν στα χέρια τους την εξουσία, βοήθησαν  α κ ό μ α  μ ι α  φ ο ρ ά  τους αντεπαναστάτες καντέτους να εξαπατήσουν τους εργάτες και τους αγρότες.

Αυτό και μόνο αυτό είναι το πολιτικό νόημα της χτεσινής ψηφοφορίας στην ΚΕΕ.

Ας το ξέρουν οι εργάτες, ας το ξέρουν οι αγρότες, κι ας βγάλουν απ' αυτό τα ανάλογα συμπεράσματα.

Ο σημερινός κρυφός συνασπισμός είναι το ίδιο ασταθής, όπως ασταθείς ήταν κι οι χτεσινοί φανεροί συνασπισμοί: καμιά σταθερή συμφωνία δε μπορεί να υπάρξει ανάμεσα στον τσιφλικά και τον αγρότη, ανάμεσα στον κεφαλαιοκράτη και τον εργάτη. Γι' αυτό το λόγο η πάλη για την εξουσία όχι μόνο δεν έχει τελειώσει, αλλά αντίθετα δυναμώνει ολοένα και οξύνεται.

Ας το ξέρουν οι εργάτες ότι στην πάλη αυτή θα βγαίνουν αναπόφευκτα νικημένοι όσο καιρό οι εσέροι κι οι μενσεβίκοι θα έχουν επιρροή μέσα στις μάζες.

Ας θυμούνται οι εργάτες πως για να καταλάβουν την εξουσία είναι απαραίτητο να αποσπάσουν τις μάζες των αγροτών και των φαντάρων από τους συμβιβαστές, από τους εσέρους και τους μενσεβίκους και να τις συσπειρώσουν γύρω από το επαναστατικό προλεταριάτο.

Ας το θυμούνται αυτό κι ας ανοίξουν τα μάτια των αγροτών και των φαντάρων, ξεσκεπάζοντας μπροστά τους την προδοσία των εσέρων και των μενσεβίκων.

Πρέπει να καταπολεμηθεί αμείλιχτα η εσερομενσεβίκικη επιρροή μέσα στις μάζες, πρέπει να γίνει ακούραστη δουλειά για τη συσπείρωση των αγροτών και των φαντάρων γύρω από τη σημαία τού κόμματος του προλεταριάτου. Αυτό το δίδαγμα βγαίνει από την κρίση που μόλις τώρα ζήσαμε.

“Ραμπότσι Πουτ”,  αρ. 1,

3 του Σεπτέμβρη 1917.

    Κύριο άρθρο.


Μακρόνησος 2018


6ο Συνέδριο Μ-Λ ΚΚΕ


Μακρόνησος 1947 - 2017