Επί τάπητος οι ιμπεριαλιστικοί σχεδιασμοί στη Σύνοδο Κορυφής των Υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ

Δημοσιεύτηκε στις: 11, Ιούλ 2017


Διαβάστε επίσης:

Τελευταία άρθρα την ενότητα

» Η ΝΔ αντιμέτωπη με το πραγματικό της πρόσωπο, αυτό του εθνικισμού και της πατριδοκαπηλείας

» Πέρασε το νομοσχέδιο η κυβέρνηση με τα προαπαιτούμενα για την 4η αξιολόγηση

» Ισραηλινοί «βομβαρδισμοί» στη… Δυτική Ελλάδα! Και στο βάθος το… Ιράν

» Σύνοδος του ΝΑΤΟ με βάση το νέο αμερικανικό δόγμα πολέμου

» Την ώρα που βούλιαζε σε τέλμα η Σύνοδος των G7 η αντίστοιχη του Οργανισμού της Σαγκάης προχωρούσε ακάθεκτα

» Ένα νέο πολυ-τερατούργημα πέρασε η κυβέρνηση στη Βουλή

» "Κεντροαριστερό" δεκανίκι του συστήματος Δημαγωγία και συνεχής εκλογολογία από το "Κίνημα Αλλαγής"

» Το κούρεμα του «χρέους» μοχλός των δανειστών για διαιώνιση των μνημονίων και της επιτροπείας

» Ομιλία Μητσοτάκη στη Συνέλευση του Συνδέσμου Ελλήνων Βιομηχάνων Η ΝΔ δουλικός υπηρέτης του μεγάλου κεφαλαίου

» Η χώρα ορμητήριο των Αμερικανονατοϊκών

Η Ελλάδα “ακλόνητος” υπηρέτης των αμερικανονατοϊκών συμφερόντων

Στη Σύνοδο υπουργών Άμυνας των κρατών μελών του ΝΑΤΟ, που έλαβε χώρα στις 29 Ιούνη στις Βρυξέλλες, συμφωνήθηκαν τα επόμενα βήματα για την προώθηση των ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών της ευρωατλαντικής λυκοσυμμαχίας, μέσα σε ένα περιβάλλον πιέσεων από τις ΗΠΑ για την αύξηση των διαθέσιμων πόρων (χρηματικών και άλλων) προς τους συμμάχους τους. Επαναβεβαιώθηκε η επιλογή για αύξηση των στρατιωτικών δυνάμεων σε συγκεκριμένα στρατιωτικά μέτωπα, η αύξηση των διαθέσιμων κονδυλίων και μέσων, η επίτευξη καλύτερων χρόνων στη μεταφορά δυνάμεων στην πρώτη γραμμή αντιπαράθεσης με άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα και η περαιτέρω ανάπτυξη όπλων στρατηγικού χαρακτήρα. Ειδικά σε ό,τι αφορά το ζήτημα των “αμυντικών” δαπανών στο πλαίσιο της, κατ' απαίτηση των ΗΠΑ, “δικαιότερης κατανομής τους”, η Σύνοδος χαιρέτησε το γεγονός ότι τα τελευταία 3 χρόνια και μετά από μια σχετική ύφεση το 2014, αυτές σημειώνουν συνεχή αύξηση, καθώς οι Ευρωπαίοι και ο Καναδάς αυξάνουν συνεχώς τις στρατιωτικές τους δαπάνες.

 

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα, το ΝΑΤΟ δαπάνησε το 2016 συνολικά 895 δις δολάρια για στρατιωτικές δαπάνες, εκ των οποίων τα 608 δις οι ΗΠΑ και τα 286 όλοι οι υπόλοιποι. Για το 2017 προϋπολογίζεται ότι θα ξοδευτούν 915 δις δολάρια, εκ των οποίων τα 616 δις οι ΗΠΑ και 299 οι υπόλοιπες χώρες. Επισημάνθηκε ότι σε σχέση με το 2015 υπάρχει αύξηση κατά 43 δις δολάρια. Στη Σύνοδο συζητήθηκε και το πώς θα προχωρήσουν τα “εθνικά σχέδια των συμμάχων” - μια απόφαση του ΝΑΤΟ σύμφωνα με την οποία κάθε κράτος-μέλος θα στέλνει στα κεντρικά ένα ετήσιο πλάνο με τις δυνατότητες (capabilities) και συνεισφορές (contributors) των Ενόπλων Δυνάμεών του, σε μέσα, προσωπικό και εξοπλισμό στις Νατοϊκές επιχειρήσεις και αποστολές. Η πρώτη δέσμη εκθέσεων θα ολοκληρωθεί μέχρι το Δεκέμβριο και θα αναθεωρηθεί από τους υπουργούς Άμυνας τον Φεβρουάριο.

Στη Σύνοδο παρευρέθηκε και η ύπατη εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα Εξωτερικών και Άμυνας, Φεντερίκα Μογκερίνι, καθώς και οι υπουργοί Άμυνας της Σουηδίας και της Φιλανδίας (μη μέλη του ΝΑΤΟ) στο πλαίσιο της συνεργασίας ΝΑΤΟ – ΕΕ. Ο Γ.Γ του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, δίνοντας ένα παράδειγμα “καλής συνεργασίας” των δυο ιμπεριαλιστικών κέντρων, αναφέρθηκε στην κοινή τους παρουσία στο Αιγαίο, με τις ναυτικές επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ “Sea Guardian” και της EE “Sophia”, που έχουν αναπτυχθεί με πρόσχημα τον έλεγχο των μεταναστευτικών ροών, αλλά στην ουσία επιτηρούν την κάθοδο των ρωσικών πλοίων στην ανατολική Μεσόγειο.

Επίσης, στη Σύνοδο έγινε επισκόπηση της παρουσίας του ΝΑΤΟ στο Αφγανιστάν και επιβεβαιώθηκε η αύξηση της στρατιωτικής παρουσίας στη χώρα, από τις 14.000 προσωπικό που είναι σήμερα, με βάση τα αιτήματα που γίνονται από τις κατά τόπους διοικήσεις.

Σε συνάντηση που έγινε ανάμεσα στον Στόλτνμπεργκ και τον Αμερικάνο υπουργό Άμυνας Τζ. Ματίς, συζητήθηκε εκτός από το Αφγανιστάν και η περαιτέρω εμπλοκή του ΝΑΤΟ στη Μέση Ανατολή, σε Συρία και Ιράκ, με περισσότερες περιπολίες ιπτάμενων ραντάρ “Awacs” και τη συλλογή, επεξεργασία και διάχυση πληροφοριών, στο πλαίσιο του “αντιτρομοκρατικού αγώνα”.

Σε ό,τι αφορά την αντιπαράθεση του ΝΑΤΟ στη μεθοριακή γραμμή με τη Ρωσία, έγινε αναλυτική ενημέρωση για την προώθηση στρατιωτικών δυνάμεων στις 3 Βαλτικές χώρες και την Πολωνία, με τους 4 πολυεθνικούς σχηματισμούς μάχης (Battlegroups) να είναι επιχειρησιακά έτοιμοι. Επίσης, προχωρά και η ενίσχυση της στρατιωτικής παρουσίας της λυκοσυμμαχίας στη Μαύρη Θάλασσα, με τη συγκρότηση πολυεθνικής ταξιαρχίας στη Ρουμανία, με βρετανικά μαχητικά αεροσκάφη να έχουν ήδη μετασταθμεύσει εκεί για να κάνουν εναέριες περιπολίες.

Η Ελλάδα εκπροσωπήθηκε στη Σύνοδο από τον υπουργό Π. Καμμένο, ο οποίος επιβεβαίωσε για άλλη μια φορά την πλήρη ευθυγράμμιση της χώρας με τις αμερικανονατοϊκές επιταγές, η οποία μάλιστα αποδεικνύεται, εν μέσω βαθιάς οικονομικής κρίσης, ο πιο καλοπληρωτής σε ό,τι αφορά τις υποχρεώσεις απέναντι στη “συμμαχία”. Η Ελλάδα το 2017 φιγουράρει 2η στη σχετική λίστα των στρατιωτικών δαπανών με 2,32% του ΑΕΠ, πίσω μόνο από τις ΗΠΑ που δαπανούν το 3,58%, με μόλις 6 κράτη (ΗΠΑ, Ελλάδα, Εσθονία, Βρετανία, Ρουμανία, Πολωνία) σε σύνολο 29 μελών του ΝΑΤΟ να ξεπερνούν ή να πιάνουν φέτος το στόχο του 2%. Το 2018 υπολογίζεται ότι θα πιάσουν το στόχο και η Λετονία με τη Λιθουανία).

Ο Έλληνας υπουργός Άμυνας, πιστός υπηρέτης των αμερικανονατοϊκών επιδιώξεων, αναφέρθηκε στην “ανάγκη να ενισχυθεί ο ρόλος του ΝΑΤΟ στη νότια πτέρυγά του και να ελεγχθούν οι θαλάσσιοι διάδρομοι στη νότια Μεσόγειο, για να αποτραπεί η χρηματοδότηση της τρομοκρατίας μέσω παράνομης διακίνησης πετρελαίου, ναρκωτικών και όπλων, σε συνδυασμό με το ξέπλυμα χρήματος”, παρέχοντας το αναγκαίο άλλοθι για την ενίσχυση της στρατιωτικής παρουσίας της “συμμαχίας” στην περιοχή και εμπλέκοντας ακόμη βαθύτερα τη χώρα στο πεδίο των ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών.

★★★

Τον ιδιαίτερο ρόλο της χώρας και των υπηρεσιών που παρέχουν κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση για την εξυπηρέτηση των αμερικανικών συμφερόντων και των Νατοϊκών σχεδιασμών στην περιοχή, εξαίρει, όπου σταθεί και όπου βρεθεί, ο “δραστήριος” πρέσβης των ΗΠΑ, Τζ. Πάιατ.

Στην εκδήλωση που διοργάνωσε το ινστιτούτο της ΝΔ για τα 70 χρόνια από το Σχέδιο Μάρσαλ, αναφέρθηκε στον ιδιαίτερο, διαχρονικά, γεωστρατηγικό ρόλο της Ελλάδας, λέγοντας: “Συμπερασματικά, η λο­­γική της εμπλοκής μας στην Ελλάδα, ξεκινώντας από την προσπάθεια ανάκαμψης το 1947, στηριζόταν σε δύο πυλώνες. Ένας, βέβαια, είναι οι κοινές μας δημοκρατικές αξίες (...). Αλλά ο άλλος είναι η γεωπολιτική και η κρίσιμη γεωγραφική θέση της Ελλάδας, μίας χώρας στην εμπροσθοφυλακή της Ευρώπης, μίας χώρας που τότε, όπως και σήμερα, βλέπουμε ως πυλώνα σταθερότητας σε μια γεωπολιτικά περίπλοκη και προκλητική περιοχή” για να συμπληρώσει, αναφερόμενος στην εξυπηρέτηση, εκ μέ­ρους της Ελλάδας, των ενεργειακών συμφερόντων των ΗΠΑ στην ευρύτερη περιοχή: “Η Ελλάδα έχει να διαδραματίσει ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο σε αυτή την προσπάθεια, εξαιτίας της γεωγραφικής της θέ­σης και της δυνατότητάς της να αναδειχθεί ως ευρωπαϊκός ενεργειακός κόμβος. Είμαι πολύ ενθουσιασμένος για το τι συμβαίνει ήδη, συμπεριλαμβανομένου, κυρίως, του αγωγού TAP, ο οποίος σημειωτέον είναι η πρώτη νέα υποδομή ενεργειακού αερίου που κατασκευάζεται στην Ευρώπη, ειδικά για τη μεταφορά μη ρωσικού φυσικού αερίου, με σημαντικό δυναμικό, επίσης, και για να "ξεκλειδώσει" την ενεργειακή διαφοροποίηση στις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων, οι οποίες εξακολουθούν να εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό - κατά 100% - από την Gazprom, με ό,τι συνέπειες αυτή η εξάρτηση συνεπάγεται στο ζήτημα της Ασφάλειας”.

Σε συνέντευξη δε που παραχώρησε στον “Εθνικό Κήρυκα” της Νέας Υόρκης, αναφέρθηκε στον ιδιαίτερο ρόλο που παίζει η βάση της Σούδας για το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ, επισημαίνοντας ότι “ λόγω του υψηλού ρυθμού των επιχειρήσεων στην Ανατολική Μεσόγειο, των προκλήσεων που προκύπτουν από τη Συρία και τη Λιβύη και, ιδίως, λόγω του πολέμου ενάντια στον ISIS, η Σούδα είναι πιο σημαντική από ποτέ και αποτελεί μοναδικό κεφάλαιο. Είναι το μόνο μέρος μεταξύ του Νόρφολκ της Βιρτζίνια και του Περσικού Κόλπου όπου έχουμε μια αποβάθρα κατάλληλη για αεροπλανοφόρα δίπλα σε ένα μεγάλο αεροδρόμιο, που παρέχει μοναδικά πλεονεκτήματα όσον αφορά την ικανότητα ανεφοδιασμού και επισκευής. Αυτό το ακούω από κάθε καπετάνιο του ΠΝ, από κάθε πλοίαρχο που μιλάω μαζί του και το σκάφος του έχει περάσει από τη Σούδα”.


6ο Συνέδριο Μ-Λ ΚΚΕ


Μακρόνησος 1947 - 2017