Ο τελευταίος αποχαιρετισμός στο σύντροφο Ηλία Μεταλλίδη

Δημοσιεύτηκε στις: 15, Ιούν 2017


Διαβάστε επίσης:

Τελευταία άρθρα την ενότητα

» Σάββατο 28 Απρίλη - Κάλεσμα συμμετοχής: Φόρος τιμής στους ηρωικούς μαχητές των Ανατολικών Συνοικιών της Αθήνας (1941- 1945)

» Αθήνα: κάλεσμα στην αντιπολεμική κινητοποίηση στις 17/4 7:00 μ.μ. στα Προπύλαια

» ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ Μ-Λ ΚΚΕ-Βάρβαρη επίθεση των ΗΠΑ ενάντια στο συριακό λαό

» Ανακοίνωση του Μ-Λ ΚΚΕ για τις εξελίξεις στο Αιγαίο και στην Κύπρο

» Ανακοίνωση του Μ-Λ ΚΚΕ για το ζήτημα της έρευνας υδρογονανθράκων στην Ήπειρο

» Έφυγε από τη ζωή ο σύντροφος Παναγιώτης Σίννης

» Οι ΗΠΑ καταπατώντας τις διεθνείς συμφωνίες, αναγνώρισαν την Ιερουσαλήμ σαν πρωτεύουσα του σιωνιστικού κράτους του Ισραήλ

» Με αφορμή την επίσκεψη Ερντογάν

» Όλοι στην μεγάλη αντιιμπεριαλιστική διαδήλωση για να τιμήσουμε την εξέγερση του Πολυτεχνείου

» Ανακοίνωση της Αγωνιστικής Παρέμβασης εκπαιδευτικών ν. Ηρακλείου για τα γεγονότα στο καλλιτεχνικό σχολείο

Άρθρα με λέξεις κλειδιά

μ-λ κίνημα  

Ηλίας Μεταλλίδης  

Πέθανε, την Τετάρτη 14 Ιούνη, ο φλογερός επαναστάτης κομμουνιστής Ηλίας Μεταλλίδης. Σήμερα το απόγευμα, 15 Ιούνη, έγινε η πολιτική κηδεία του στο ηρωικό χωριό που γεννήθηκε, ανδρώθηκε και γαλουχήθηκε στα επαναστατικά ιδανικά, στην Ξηρόβρυση Κιλκίς, που τόσο αγαπούσε.

Σε κλίμα αγωνιστικής συγκίνησης για το θάνατο ενός σπουδαίου κομμουνιστή, συγγενείς, σύντροφοι, συγχωριανοί έδωσαν το παρόν και αποχαιρέτησαν το σύντροφο Μεταλλίδη.

 

Οι σύντροφοί του από το Μ-Λ ΚΚΕ και το ΚΚΕ(μ-λ), συναγωνιστές και συμμαχητές του από τα δύσκολα και ένδοξα επαναστατικά χρόνια του εθνικοαπελευθερωτικού αγώνα του ΕΑΜ- ΕΛΑΣ και του ηρωικού αγώνα του ΔΣΕ, αλλά και πολλοί νέοι άνθρωποι των σημερινών αγώνων, που τόσο αγαπούσαν τον Ηλία, βρέθηκαν στην Ξηρόβρυση για να τιμήσουν την ηρωική μορφή του.

Το σύντροφο Ηλία αποχαιρέτησε, εκ μέρους του Μ-Λ ΚΚΕ, η συντρόφισσα Δήμητρα Σαμαρά.

Εκ μέρους του ΚΚΕ (μ-λ) ο σύντροφος Στέλιος Αγκούτογλου. Επίσης ο Νίκος Νούλας, σκηνοθέτης του ντοκύμαντέρ “Γεια σας και καλή αντάμωση ως νικητές”, ο Παναγιώτης Στεφανίδης, γραμματέας του πολιτιστικού συλλόγου Ξηρόβρυσης και ο Λαοκράτης Πίτσιος συγχωριανός του, ανένταχτος κομμουνιστής.

Πάνω στους ώμους των συντρόφων και συναγωνιστών του, σκεπασμένος με τη σημαία του κόμματός του, μεταφέρθηκε και εναποτέθηκε στην τελευταία κατοικία του.

Τα ηρωικά χώματα της Ξηρόβρυσης Κιλκίς, που γέννησαν τόσους και τόσους αγωνιστές, υποδέχθηκαν ευλαβικά και έκλεισαν για πάντα μέσα τους το αγέρωχο κορμί του σύντροφου Μεταλλίδη.

Και λέμε για το ηρωικό χωριό Ξηρόβρυση, γιατί γνωρίζουμε πως στις 20 Νοέμβρη 1946, στις γνωστές συνθήκες αιματηρής βίας και τρομοκρατίας, εισέβαλαν στο χωριό παρακρατικές συμμορίες, με την κάλυψη των «κρατικών αρχών», και σφάγιασαν, στην κυριολεξία, 47 κατοίκους, άνδρες, γυναίκες και παιδιά.

Η Ξηρόβρυση έγινε στόχος γιατί σύσσωμο το χωριό είχε μπει στον εθνικοαπελευθερωτικό αγώνα ενάντια στους χιτλερικούς κατακτητές μέσα από τις γραμμές του ΕΑΜ, του ΕΛΑΣ και της ΕΠΟΝ. Είναι μάλιστα χαρακτηριστικό πως στο γρανιτένιο μονόλιθο - μνημείο στο κέντρο του χωριού, όπου αναγράφονται τα 47 ονόματα των θυμάτων της σφαγής της 20ής Νοέμβρη 1946, αναγράφονται επίσης τα 4 ονόματα των μαχητών του ΕΛΑΣ που έπεσαν το 1943-1945, τα 3 ονόματα αυτών που εκτελέστηκαν από τα έκτακτα στρατοδικεία και τα 11 ονόματα μαχητών του ΔΣΕ που σκοτώθηκαν στις μάχες του εμφυλίου. Συνολικά έπεσαν 65 θύματα από ένα μικρό, ηρωικό χωριό στο μεγάλο αγώνα του λαού μας.

Ο σύντροφος Μεταλλίδης ήταν η ψυχή της διοργάνωσης, κάθε χρόνο, της εκδήλωσης μνήμης και τιμής για τους εκτελεσμένους συγχωριανούς του γιατί πίστευε βαθειά πως η μνήμη και η ιστορία του κινήματος πρέπει να μεταλαμπαδεύονται και να γίνονται οδηγός για δράση στο σήμερα και στο μέλλον των αγώνων του λαού μας.

Θα σε θυμόμαστε πάντα και θα σε τιμάμε σύντροφε Ηλία!


100 χρόνια από την Οκτωβριανή επανάσταση


Πολιτικός Διάλογος στη ΛΑ-ΑΑΣ


Μακρόνησος 1947 - 2017