Η κυβέρνηση συμμορφώνεται με τις εντολές των δανειστών

Δημοσιεύτηκε στις: 11, Απρ 2017


Διαβάστε επίσης:

Τελευταία άρθρα την ενότητα

» Η ΝΔ αντιμέτωπη με το πραγματικό της πρόσωπο, αυτό του εθνικισμού και της πατριδοκαπηλείας

» Πέρασε το νομοσχέδιο η κυβέρνηση με τα προαπαιτούμενα για την 4η αξιολόγηση

» Ισραηλινοί «βομβαρδισμοί» στη… Δυτική Ελλάδα! Και στο βάθος το… Ιράν

» Σύνοδος του ΝΑΤΟ με βάση το νέο αμερικανικό δόγμα πολέμου

» Την ώρα που βούλιαζε σε τέλμα η Σύνοδος των G7 η αντίστοιχη του Οργανισμού της Σαγκάης προχωρούσε ακάθεκτα

» Ένα νέο πολυ-τερατούργημα πέρασε η κυβέρνηση στη Βουλή

» "Κεντροαριστερό" δεκανίκι του συστήματος Δημαγωγία και συνεχής εκλογολογία από το "Κίνημα Αλλαγής"

» Το κούρεμα του «χρέους» μοχλός των δανειστών για διαιώνιση των μνημονίων και της επιτροπείας

» Ομιλία Μητσοτάκη στη Συνέλευση του Συνδέσμου Ελλήνων Βιομηχάνων Η ΝΔ δουλικός υπηρέτης του μεγάλου κεφαλαίου

» Η χώρα ορμητήριο των Αμερικανονατοϊκών

Με το γνωστό σκοτσέζικο ντους, από την πλευρά των δανειστών και την έτοιμη για κάθε υποχώρηση και συμβιβασμό συγκυβέρνηση, συνεχίστηκε η φαρσοκωμωδία της «αξιολόγησης». Oι Ευρωπαίοι  συνεχίζουν τις απειλητικές δηλώσεις ότι σε περίπτωση μεγαλύτερης καθυστέρησης στη διαπραγμάτευση, «η κατάσταση της οικονομίας θα έχει αλλάξει τόσο πολύ, που θα πρέπει να τα ξαναδούμε όλα από την αρχή». Ήδη, η Έκθεση της Κομισιόν για τις «Εαρινές Προβλέψεις», κατεβάζει για το 2017, τον πήχη της αναμενόμενης ανάκαμψης στην ελληνική οικονομία, πολύ πιο χαμηλά από το 2,7%, της προηγούμενης Έκθεσης. Από την πλευρά του ο «φιλέλληνας» Επίτροπος Οικονομικών της ΕΕ, Π.Μοσκοβισί, με κυνικές δηλώσεις, πιέζει ασφυκτικά για άμεση υπογραφή τεχνικής συμφωνίας ώστε «να περιοριστούν τα ρίσκα που προκαλούνται από τις καθυστερήσεις». Όμως, η γνωστή παρελκυστική τακτική του Β.Σόιμπλε φαίνεται να έδωσε τον τόνο στη χθεσινή συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης, στη Μάλτα. Το Βερολίνο ουσιαστικά συντάσσεται με τις νέες απαιτήσεις του ΔΝΤ, το οποίο επαναφέρει το «δημοσιονομικό κόφτη», αμφισβητεί την επίτευξη του στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% και πιέζει για μετακύληση της εφαρμογής των μέτρων για τις συντάξεις και το αφορολόγητο, ήδη από το 2018!

 

Την ίδια στιγμή η αντιπολίτευση, με επικεφαλής τη ΝΔ συσπειρώνεται σε αντικυβερνητικό μέτωπο. Εκείνο που γίνεται σαφές, είναι ότι η κυβέρνηση Τσίπρα, γαντζωμένη με νύχια και δόντια στην κυβερνητική εξουσία, μπροστά στον κίνδυνο μίας παρατεταμένης διαπραγμάτευσης με επικρεμάμενη την απειλή ενός Grexit, επιχειρεί με κάθε τρόπο να εξασφαλίσει την δόση των 7,2 δις € του Ιούλη, στύβοντας στην κυριολεξία τις λαϊκές οικονομίες, με Υπουργικές Αποφάσεις για άμεσες κατασχέσεις και πλειστηριασμούς ληξιπροθέσμων οφειλών, με επίσπευση πληρωμών του Δημοσίου, με ακυρώσεις προγραμμάτων ανεργίας του ΟΑΕΔ, με περιορισμούς προγραμμάτων ανθρωπιστικής βοήθειας, με αθρόες επιβολές προστίμων και τόκων υπερημερίας, με ακυρώσεις βοηθημάτων, κλπ., κλπ. Εξάλλου, όλη η λεγόμενη «κοινωνική πολιτική» της «πρώτης φοράς Αριστερά», περιορίζεται σε μερικά ψευτοσυσσίτια και κάποια ψίχουλα βοηθήματος σε μερικές χιλιάδες εξαθλιωμένων και άστεγων πολιτών! Ωστόσο, όλα τα παραπάνω, δεν αφορούν παρά μία μικρότερης εμβέλειας επέλαση, πριν την ανακοίνωση των νέων καταστροφικών αντιδραστικών και αντισυνταγματικών μέτρων που θα επιβληθούν αμέσως μετά το τέλος της «αξιολόγησης», όποτε και αν γίνει αυτή.

Η χθεσινή συνεδρίαση («ορόσημο» κατά την κυβέρνηση) του Eu­rogroup, πέρα από γενικότητες και επί μέρους «συμφωνίες» για την ε­πά­νοδο των «θεσμών» και τη συνέχιση της «αξιολόγησης», δεν κατέληξε σε κάποιο ουσιαστικό αποτέλεσμα. Έτσι, ο κυβερνητικός αιφνιδιασμός για ανακοίνωση των μέτρων μέσα στη Μεγάλη Εβδομάδα, έπεσε στο κενό. Οι βασικές διαφωνίες εξακολουθούν να βρίσκονται στα Εργασιακά (συνδικαλιστικός νόμος, lock­out, αύξηση του ορίου των ομαδικών απολύσεων, κ.α.), το Ενεργειακό (ξεπούλημα σημαντικών μονάδων της ΔΕΗ), αλλά και το συνταξιοδοτικό, με προτάσεις για το χρόνο και το βάθος των μειώσεων στις συντάξεις, αλλά και στο…«περιτύλιγμα» του «πακέτου» των μέτρων, όχι μόνο από τα ιμπεριαλιστικά κέντρα, αλλά και μεταξύ των ίδιων των μελών της παραπαίουσας συγκυβέρνησης! Ειδικότερα οι μειώσεις στις συντάξεις, θα ξεκινήσουν από το 2019 (1% του ΑΕΠ ή περίπου 1,9 δις €), με πιθανό το ενδεχόμενο η μείωση να γίνει επί της συνολικής σύνταξης, δηλ. κύριας και επικουρικής.

Από το 2020 θα αρχίσει η εφαρμογή της μείωσης του αφορολόγητου ορίου (πιθανότατα τα 5.900 €) με στόχο την αφαίμαξη άλλων 1,9 δις € από τα χειμαζόμενα νοικοκυριά. Σημειώνουμε, ότι το ΔΝΤ αλλά και οι Γερμανοί επιμένουν στην επίσπευση κατά ένα χρόνο των παραπάνω μέτρων. Επιπλέον, από την πλευρά του το Ταμείο, με τον εκπρόσωπό του Τζ.Ράις,  επιβεβαίωσε ότι υπάρχουν σημαντικές διαφωνίες τόσο με τη συγκυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛΛ. από την οποία ζητά άμεσες μεταρρυθμίσεις σε Ασφαλιστικό και Φορολογικό, όσο και με το Βερολίνο για τη δέσμευση της Ευρωζώνης σε ό,τι αφορά στο ζήτημα του ελληνικού χρέους, στοιχεία που, όπως ισχυρίζεται, αποτελούν τις προ­ϋποθέσεις για να συμμετάσχει το Ταμείο στο ελληνικό πρόγραμμα, φυσικά με νέα δανειακή Συμφωνία..

Μέσα στις συνθήκες της αξεπέραστης καπιταλιστικής κρίσης, των συνεχιζόμενων επεμβάσεων και αντιπαραθέσεων, η χώρα μας και ο λαός μας έχουν μετατραπεί σε άθυρμα Ευρωπαίων και Αμερικάνων ιμπεριαλιστών που ερίζουν για την πρωτοκαθεδρία, πάνω σ’ αυτό το γεωστρατηγικό σημείο της Γης.

Κι όμως, μέσα σ’ αυτό τον κυκεώνα, ο πρωθυπουργός επιμένει να εμφανίζει τη χώρα σαν «νησίδα σταθερότητας και ασφάλειας»!

Η αντίθεση μεταξύ του λαού μας από τη μία πλευρά και της ξένης εξάρτησης και της εκμετάλλευσης από την άλλη, παρά τις αγωνιώδεις προσπάθειες της κυβέρνησης και των υπολοίπων μνημονιακών κομμάτων να την ελέγξουν, βρίσκεται στα όρια της έκρηξης, όσο αυξάνουν τα αδι­έξοδά του λαού.

Και μπορεί η συγκυρία να δείχνει «αποσυγκρότηση» της εργατικής τάξης, ωστόσο η ίδια η πείρα του εργατολαϊκού κινήματος αποδεικνύει τις πάμπολλες αυθόρμητες μαζικές εκ­ρήξεις, που εμπεριέχουν «τα σπέρματα του οργανωμένου», αρκεί οι δυνάμεις της πραγματικής αριστεράς να έχουν την υπομονή και την ικανότητα να το εμπνεύσουν,  να το οργανώσουν και να το καθοδηγήσουν στον αγώνα για ψωμί, δουλειά ειρήνη,  εθνική ανεξαρτησία.


6ο Συνέδριο Μ-Λ ΚΚΕ


Μακρόνησος 1947 - 2017